FAQ

Wat betekent het om oogster te worden?

Je koopt aan het begin van het jaar één of meerdere oogstaandelen. Daarmee ondersteun je de tuin met de aankoop van zaden, materialen en de voorbereidende werkzaamheden. Tijdens het seizoen oogst je wekelijks zelf verse seizoensgroenten, van april/mei tot eind november (ongeveer 30 weken). In 2025 loopt het seizoen van juli tot eind november (ongeveer 20 weken). 

Wat oogst ik en hoeveel krijg ik?

Je oogst een gevarieerde mix van groenten en kruiden, zoals sla, wortelen, bieten, kolen, bonen, pompoenen, enzovoort. Elk aandeel levert wekelijks een royale aanvulling op je maaltijden. Afhankelijk van je eetlust en kookgewoonten is het meestal geen volledige weekvoorraad, maar wel een stevige basis voor heerlijke, verse gerechten. De oogst varieert per gewas, seizoen en weersomstandigheden. Alle leden delen in zowel de risico's als de opbrengsten. 

Wat kost een aandeel en hoe betaal ik?

De tarieven vind je op onze pagina Oogster worden. Betalen doe je via een bankoverschrijving. Heb je vragen of wil je in termijnen betalen? Stuur dan een e-mail naar info@groenaandegaasp.nl.

Wanneer en hoe vaak kan ik oogsten?

Reguliere seizoenen lopen van eind april/begin mei tot eind november (ongeveer 30 weken).

In 2025: van juli tot eind november.

Je kunt vier dagen per week oogsten: dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 10:30 en 18:00 uur.

Wat moet ik meenemen naar de tuin?

- Een scherp mes

- Een tas of zak voor je oogst (een doos is ook handig, vooral voor losse kruiden)

- Stevige schoenen of laarzen die vies mogen worden (zeker bij nat weer)

Hoeveel tijd moet ik per week besteden aan oogsten?

Oogsten duurt meestal ongeveer een uur. De eerste paar keer kan het wat langer duren omdat je nog moet wennen aan het proces, dus neem vooral de tijd! Voel je vrij om ook een wandeling te maken en te genieten van het buiten zijn.

Telen jullie biologisch? 

Ja. We telen volledig biologisch: zonder kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen. We werken met aandacht voor bodemgezondheid, biodiversiteit en natuurlijke plaagbestrijding. 

Wat gebeurt er met Boerderij Langerlust?

Wij zijn de buren van Boerderij Langerlust. Op dit moment zijn daar tijdelijke werkruimtes gevestigd, in afwachting van nieuwe plannen vanuit de gemeente. Wat de toekomst precies brengt, is nog niet bekend. We hopen op een inspirerende en bruisende invulling van de plek, maar we zijn verder niet betrokken bij deze ontwikkeling.

Heeft verkeer van de Provincialeweg invloed op de groenten?

Verkeersemissies zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM2.5) kunnen de luchtkwaliteit beïnvloeden. Fijnstof kan zich ver verspreiden en neerslaan op de bodem en planten. Langdurig inademen van fijnstof kan gezondheidsrisico's geven, maar de kans op problemen door het eten van groenten die hiermee in contact zijn gekomen is veel kleiner. Goed wassen helpt om vuil en stof van de groenten te verwijderen.

Onze tuin is volledig biologisch: we zorgen goed voor de bodem en biodiversiteit. Door deze manier van telen zijn onze planten sterker en beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Wat kan ik zelf doen om risico's te verkleinen? 

Groenten goed wassen is de belangrijkste stap. Onder stromend water spoel je al veel deeltjes weg. Voor extra zekerheid kun je ze kort weken in een mengsel van water en een beetje baking soda (1 theelepel op 2 kopjes water).

Is de bodem getest op vervuiling?

Ja, in het kader van de vergunningaanvraag is de bodem onderzocht op mogelijke verontreinigingen, waaronder zware metalen. De resultaten toonden aan dat alle waarden ruim onder de gezondheidsnorm lagen, waardoor de grond als schoon en veilig is verklaard.

Is vrijwilligerswerk verplicht?

Nee, vrijwilligerswerk is niet verplicht. Maar we stellen hulp altijd op prijs! Het is bovendien een leuke manier om meer te leren over de tuin en om lekker buiten bezig te zijn. Voel je dus vrij om een keer een gereedschap te pakken en mee te helpen!

Ik kan niet oogsten. Kan ik de tuin op een andere manier steunen?

Zeker! Donaties zijn van harte welkom. Je kunt ons steunen via deze link. Vermeld daarbij in je bankoverschrijving dat het om een donatie gaat.

Daarnaast kun je ook een fruitboom, notenboom of bessenstruik sponsoren voor €30 per jaar. Daarmee help je mee aan de opbouw van ons voedselbos!